2017.09.14. 14:48, eke2015
A komposzt fogalma:

· A komposzt olyan szerves trgya, amely szilrd s folykony szerves hulladk anyagokbl, tovbb clszersg szerint hozzjuk kevert svnyi anyagokbl, lebomlsi folyamatok tjn alakul ki.
· A komposzt tulajdonkppen „mestersges” humusz. Sttbarna szn, erdei talajra emlkeztet szag, a nvnyek szmra nlklzhetetlen tpanyagokat tartalmaz, fldszer anyag.
Mtrgya vagy komposzt?
n Napjainkban olyannyira elterjedt a mtrgya hasznlata, hogy a fldjeink minsge fokozatosan leromlott, lecskkent a szervesanyag tartalmuk.
n Mindazok a tpanyagok, amelyeket a nvnyek gykerei nem tudtak rvid id alatt felvenni, a lehull csapadkkal bemosdtak a talaj mlyebb rtegeibe. A komposztls sorn keletkez humuszanyagokban a tpanyagok kttt formban vannak jelen, amelyeket a nvnyek folyamatosan tudnak felvenni.
A komposztls elnyei:
n A hulladk rvid ton a sajt komposzthallomra juttathat, s a ksz komposztot sem kell messzire vinnnk.
n Nincs szksg drga berendezsekre – legtbbszr a mr meglv kerti szerszmok is elegendek.
n Kevesebb boltba vett trgyt, talajjavt anyagot s tzeget kell felhasznlnunk.
n A hobbikertsz azzal, hogy maga vgzi a komposztlst, a megfelel hulladkok kivlasztsval kedvezen befolysolhatja a komposzt minsgt.
n Sok kerti s konyhai hulladk komoly mszaki s anyagi rfordts nlkl, krnyezetbart mdon a sajt kertnkben komposztt alakthat
A komposzt talajra val hatsa:
n Javtja a talaj szerkezett, s gy biztostja a levegzst
n Stt szne miatt gyorsabb a talaj felmelegedse
n A benne lv humuszanyagok vagy tpanyagok olyan formban vannak jelen, hogy azt a nvnyek knnyen fel tudjk venni
n A talajnak javtja a vzmegkt kpessget (teht javul a vzhztartsa)
n N a talaj biolgiai aktivitsa
Mi kerlhet bele a komposztba:
A konyhbl s a hztartsbl:
n A zldsgtisztts hulladkai: - krumpli-s gymlcshj, kposzta s saltalevl, a tojshj, kv s a teazacc, elhervadt virg, a szobanvnyek elhervadt levelei, a fahamu, faforgcs, a nvnyev kisllatok rlke a forgcsalommal egytt, toll, szr, a termszetes alapanyagok, gyapj, pamut, lenvszon maradk stb.
n A dligymlcsket:
A dligymlcsket gyakran rothadsgtl anyagokkal kezelik, ezrt clszer ezeket j alaposan megmosni vagy hagyjuk ki a komposztbl!
A kertbl:
Kerti gyomok lehetleg virgzs eltt, a lomb, tlevl szalma az sszeaprtott gak, gallyak, az elszradt egynyri virgok, palntk, lehullott gymlcsk stb.
n A fvet:
Nagyobb mennyisgben elbb szrtsuk meg, nehogy sszetapadva rothadni kezdjen.
n Az rkzldek:
Az rkzldek egyes fajtit csak szrtva lehet komposztlni.
Mi nem kerlhet bele a komposztba?

n Fmet, veget, manyagot ne tegynk a komposztlba. Nem javasolt a hsflk s a zsiradkok felhasznlsa. A csontok nagyon nehezen bomlanak, radsul a legyek is nagyon kedvelik ket, kellemetlen szagokat is raszthatnak.
n . A hsev llatoktl szrmaz almot sem szabad komposztlni a fertzveszly miatt.
n Az utak mentn a nagy autforgalom miatt, szennyezett lehet a nvnyzet, ezrt az itt lekaszlt fvet vagy ms nvnyi maradvnyt ne tegynk a komposztba.
n A beteg nvnyeket sem clszer bele tenni a komposztba, de azrt vannak kivtelek (Beteg nvnyek esetben szakemberhez kell fordulni!)
A komposztls fzisai:
A komposzt rse sorn klnbz fzisokat figyelhetnk meg, amelyeket - leginkbb a hmrsklet vltozsa alapjn - ngy f szakaszra klnthetnk el:
1. bevezet szakasz
2. hszakasz
3. kzepes hmrsklet szakasz
4. kihlsi (rsi) szakasz.
E ngy szakasz hosszt elssorban a komposztls intenzitsa s az tforgatsok szma hatrozza meg.
A komposztkpzds s befolysol tnyezi:
n Oxignszksglet:
A komposztlsnl mindent el kell kvetnnk, hogy j oxignelltst biztostsunk.
A mikroorganizmusok kt fle mdon tudjk az oxignt felvenni:
- a leveg oxignjbl s a szerves vegyletek oxignjbl vonjk el.
Ha a nyers komposzt levegztetse nem megfelel, akkor nem kvnatos anaerob baktriumok szaporodnak el benne, ennek kvetkeztben a komposzt bzl, rothad anyagg vlik.
A j szellzs rdekben a komposztot soha nem szabad gdrbe rakni.
n Nedvessgtartalom:
A komposztls sorn a vz is igen fontos tnyez Ha nagy a nedvessgtartalma a komposztnak akkor a vz kiszortja a levegt, s nem lesz elegend oxign a rendszerben. Ha kevs a nedvessg, akkor a mikroorganizmusok szaporodsa megll (ez a lebomls lellst jelenti
n Szn / Nitrogn arny:
n A mikroorganizmusok normlis letmkdshez megfelel mennyisg sznre s nitrognre van szksg. Az optimlis szn/nitrogn arny 25-30:1. Ha sok a szntartalom akkor a komposztlsi folyamat lelassul, ha a nitrognbl van tbb az optimlisnl, akkor ammnia keletkezik.